понедельник, 18 мая 2020 г.


 
18 травня 2020 р.
5 клас
Українська література

Урок позакласного читання.
Валентин Чемерис. «Аравійська пустеля»
    Валентин Чемерис відомий український письменник, автор історичних і фантастичних романів, які вже стали культовими, лауреат багатьох літературних премій. Але читачі знають Чемериса і як автора оповідань — хронік, казок, легенд, — у яких він небайдуже та неупереджено розповідає не тільки про минуле, але й про сучасне життя. У цій книжці дорослих і дітей зацікавить погляд автора на події, які відбувалися в різні роки, — з проекцією на сьогодення. Своєрідна мандрівка Україною разом з письменником стане справжньою екскурсією із захоплюючими краєвидами та цікавими розповідями, якими Валентин Чемерис начебто стверджує, що доля однієї людини, її почуття та думки так само важливі, як доля народів, події, з яких потім твориться історія.
 
                    «Аравійська пустеля»(Скорочено)

   Тарас Щедрій мав 87 років, жив в селі, в будинку з солом’яним дахом, на якому лелеки звили собі гніздо. Лелеча сім’я налічувала четверо птахів – батьки та двоє лелеченят. За словами людей, одне з лелеченят розмовляло людською мовою. Але дід розповів, що насправді якось пташеня випало з гнізда і він піклувався про нього от вони і навчилися розуміти один одного. Малого дід назвав Лельком. 
   Коли лелеча родина відлетіла у теплі краї, Лелько залишив діду поштову адресу. В своїх листах лелеченя пише діду, що зараз живе в пустелі, стоїть на спині у бегемота і сумує за домівко.  У відповідь дід написав, що вдома нині лютий місяць і холодно, як ніколи.
    Наступним листом Лелько повідомив діда., що на раді лелек було вирішено повертатися на рідну землю, адже дорога далека і вже час вирушати. Хлопчик Мишко, за проханням діда, зробив фото Лелька, перед тим як він відлітав. Дід поставив його поряд з фотографією свого сина Лесика, якому на той період було шість років і фото було зроблено в день, коли малий вперше змайстрував крила з лози і тканини і стрибнув з ними з даху у сіно.       З дитинства Лесик марив небом і ставши дорослим, пішов у льотчики.
    Напровесні Лелько пише діду, що зустрів лелеку Лелю і разом вони планують будувати гніздо і висиджувати лелеченят. Щоб допомогти Лелкові, дід вирішив зробити основу для майбутнього гнізда і  встановити старе колесо від воза на тополі.
    Навесні до гнізда на дідовім даху повернулися лише батько і мати лелеки, Лелька забрала Аравійська пустеля, в якій гине кожен третій птах. Його гніздо пустувало.
    Дід Тарас згадав, як радів він поверненню з війни та вдома застав пусту хату, бо дружину його, як матір офіцера-льотчика, розстріляли. І як вирішив він іти на фронт, щоб куля, яка мала дістатися його роду, дісталася йому. Він бачив вже життя, пізнав любов. А син його, Лесик, ще тільки починає жити, не можна йому з кулею зустрічатися. Він ще повинен своє сімейне гніздо будувати, ростити дітей. Та куля таки дісталася Лесику…
     Коли дід помер і його виносили з хати, до пустого гнізда на тополі прилетіла пара лелек і почали облаштовувати його, це свідчить про те, що «крилатому роду нема переводу».
Джерело: https://dovidka.biz.ua/araviyska-pustelya-skorocheno-chemeris/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua
                     
                 «Аравійська пустеля» (аудіокнига)

Частина І
Частина ІІ

Комментариев нет:

Отправить комментарий